Fico odletel do Poľska, stretol sa s von der Leyenovou a premiérmi krajín zasiahnutých povodňami (video)

19.9.2024 (SITA.sk) –

  • aktualizované 19. septembra 22:05

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok odletel na pracovnú cestu do Poľska. Na pozvanie poľského premiéra Donalda Tuska sa vo Vroclave stretol s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou a premiérmi krajín zasiahnutých povodňami.

Spolu s predsedom vlády Českej republiky Petrom Fialom a rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom hovorili o prijatých opatreniach, ako aj o možnostiach riešenia následkov ničivých povodní, ktoré v uplynulých dňoch postihli krajiny strednej Európy. Informoval o tom Úrad vlády SR.

Povodne si v stredoeurópskom regióne vyžiadali životy viac ako 20 ľudí. V niektorých oblastiach zničili veľké časti miest a obcí a spôsobili škody na dopravnej infraštruktúre.

Únia poskytne desať miliárd eur

Krajiny strednej Európy postihnuté povodňami dostanú viac ako desať miliárd eur z Európskej Únie (EÚ). Informovala o tom predsedníčka EK von der Leyenová po stretnutí s predsedami vlád Slovenska, Poľska, Česka a Rakúska.

Ako informovala predsedníčka EK, krajiny postihnuté povodňami budú môcť čerpať finančné prostriedky na odstránenie škôd z Fondu solidarity EÚ a tiež z kohézneho fondu, z ktorého môžu čerpať desať miliárd eur.

Predsedníčka EK vyhlásila, že Európa stoji po boku týchto krajín, a že je potrebné spojiť sily na boj proti živlu. „Bolí nás srdce, keď vidíme, aký devastačný vplyv má povodeň. Ale na druhej strane, je potešujúce, že toľko ľudí a toľko dobrovoľníkov poskytlo pomoc v tomto boji,” dodala predsedníčka.

Ako uviedol poľský premiér Tusk, bude potrebné dať všetko do poriadku a obnoviť to, čo bolo zničené. Cieľom bolo získanie finančnej podpory zo strany EÚ.

Výborné výsledky krátkeho stretnutia

Predseda vlády SR Fico vyzdvihol, že aj napriek tomu, že bolo stretnutie krátke, donieslo výborne výsledky.

„Voda a oheň sú dobrí sluhovia, ale veľmi zlí páni. Slovensko pri týchto povodniach má to šťastie, že nemá obete na ľudských životoch. Chcem vyjadriť ľútosť, že v Rakúsku, Česku a Poľsku tie ľudské obete boli. To sa napraviť nedá. Zaplavené auto sa dá vyčistiť, zbúraný most sa dá postaviť, ale nedá sa obnoviť ľudský život,” uviedol Fico s tým, že toto stretnutie bolo veľmi dôležité, pretože ľudia v EÚ potrebujú vidieť, že európske orgány prejavujú starostlivosť o občanov.

„Preto to, čo dnes oznámila predsedníčka EK je mimoriadne dôležitá správa, ktorá bude viesť k zvyšovaniu dôveryhodnosti európskych inštitúcií,” doplnil premiér.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

V Rakúsku sa pridalo aj sneženie

Rakúsky kancelár Nehammer je rovnako názoru, že táto iniciatíva je veľmi potrebná.

„Nás ťažko zasiahla táto živelná pohroma. V Rakúsku sa dodatočne pridalo aj sneženie. Ukázalo sa, že veľa ľudí prišlo o svoje domy a muselo opustiť svoje domácnosti. Čo sa týka strát v oblasti infraštruktúry, tie sú obrovské,” informoval kancelár, ktorý ocenil možnosť využiť európske peniaze na pomoc ľuďom. Európska solidarita má podľa neho obrovský význam.

Česko využije 40 miliárd korún

Český predseda vlády Fiala pripomenul, že Česko bolo povodňou významne postihnuté. „Museli sme evakuovať 20-tisíc občanov. Bohužiaľ, povodeň si vyžiadala aj päť obetí. Viaceré osoby prišli o svoje domy a bola zničená infraštruktúra,” uviedol Fiala s tým, že budú musieť obnoviť mosty, cesty, domy a tiež železničné stanice a trate.

Česká vláda už rozhodla aj o tom, že bude novelizovať rozpočet na tento a budúci rok tak, aby využili 40 miliárd českých korún na obnovu infraštruktúry.

„Som rád, že sme si prejavili solidaritu a pani predsedníčka predložila konkrétne projekty, sumy a fondy, z ktorých budeme môcť čerpať. Teraz to musíme dotiahnuť do konca, aby sme čo najlepšie tieto prostriedky využili v prospech našich občanov,” uzavrel Fiala.

Viac k témam: český predseda vlády, poľský premiér, Povodne, predseda vlády SR, Predsedníčka Európskej komisie (EK), Rakúsky kancelár, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Fico odletel do Poľska, stretol sa s von der Leyenovou a premiérmi krajín zasiahnutých povodňami (video) © SITA Všetky práva vyhradené.