Bojí sa Putin zatknutia? Ruský vodca sa rozhodol nevycestovať na inauguráciu mexickej prezidentky

20.9.2024 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin nepocestuje do Mexika, ktoré podpísalo Rímsky štatút, na inauguráciu zvolenej prezidentky Claudie Sheinbaumovej. Ukrajina požiadala o zatknutie vodcu Kremľa, ak by navštívil krajinu, čo naznačuje, že Putin nechce riskovať cestu do Mexika, kde by mohol skončiť „v putách“. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Sú vďační za pozvanie

Dostali sme takéto pozvanie a sme za to mexickej strane vďační,“ povedal pre platformu RTVI Aleksander Ščetinin, ktorý pracuje ako vedúci latinsko-amerického odboru na ruskom ministerstve zahraničných vecí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dodal, že Putin vymenoval vyslanca, ktorý bude zastupovať Rusko na tomto podujatí. Ščetinin nešpecifikoval dôvody, prečo Putin odmietol cestu do Mexika, ale povedal, že Moskva údajne „koná v súlade so zavedenými protokolárnymi postupmi a záväzkami” ruského vodcu.

Nedávno bol v Mongolsku

Inaugurácia mexickej prezidentky sa koná 1. októbra. Mexiko v roku 2005 podpísalo Rímsky štatút, čím podlieha jurisdikcii Medzinárodného trestného súdu, ktorý vydal na Putina zatykač.

Šéf Kremľa bol nedávno v Mongolsku, ktoré tiež podpísalo Rímsky štatút. Mongolsko však Putina nezatklo, možno aj pod tlakom toho, že Rusko je jedným z iba dvoch susedov tejto krajiny a je na Moskve výrazne závislé.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2024 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Bojí sa Putin zatknutia? Ruský vodca sa rozhodol nevycestovať na inauguráciu mexickej prezidentky © SITA Všetky práva vyhradené.