Hráči amerického lakrosového tímu majú zriedkavé svalové zranenie ohrozujúce život, mohlo vzniknúť z preťaženia

21.9.2024 (SITA.sk) – Tuctu hráčov lakrosu z americkej Tufts University diagnostikovali zriedkavé svalové zranenie po tom, ako sa všetci zúčastnili na dobrovoľnom 45-minútovom tréningu pod dohľadom tímu. Ako v piatok uviedol hovorca univerzity, piati z hráčov, ktorým diagnostikovali rabdomyolýzu, zostali hospitalizovaní v nemocnici.

Svalové ochorenie Rabdomyolýza

Pondelňajší tréning, po ktorom u hráčov vypukli problémy, viedol absolvent univerzity s výcvikom vo vojenskom útvare špeciálnych síl amerického námorníctva. A ten to s najväčšou pravdepodobnosťou prehnal so záťažou, ktorú naložil na plecia hráčov.

Rabdomyolýza je ochorenie svalov, pri ktorom dochádza k rozpadu priečne pruhovaného kostrového svalstva. Rabdomyolýzu môže spôsobiť mnoho faktorov, no medzi časté patrí akékoľvek svalové zranenie, alebo prehnané cvičenie či náročný tréning bez adekvátneho odpočinku.

Nezávislý externý vyšetrovateľ

„Naše myšlienky sú s hráčmi a ich rodinami a dúfame v ich rýchly návrat do dobrého zdravia v starostlivosti miestnych lekárskych expertov. Medzitým pozorne sledujeme stav zvyšku tímu a odložili sme všetky tímové tréningové aktivity, kým nebude každý člen tímu vyhodnotený a medicínsky posúdený,“ dodal hovorca univerzity.

Vzhľadom na závažnosť zranení škola oslovila externého nezávislého vyšetrovateľa, ktorý čo najrýchlejšie vykoná dôkladné preskúmanie s cieľom podniknúť všetky kroky potrebné na podporu bezpečnosti športujúcich študentov. Univerzita preto zatiaľ nechce poskytnúť ďalšie podrobnosti, kým nebude vyšetrovanie ukončené.

Viac k témam: Ochorenie, Rabdomyolýza, Zriedkavé choroby, Zriedkavé ochorenie
Zdroj: SITA.sk – Hráči amerického lakrosového tímu majú zriedkavé svalové zranenie ohrozujúce život, mohlo vzniknúť z preťaženia © SITA Všetky práva vyhradené.