Poľsko zvažuje organizáciu olympijských hier, Tusk považuje za reálne roky 2040 či 2044

18.8.2024 (SITA.sk) –

Najbližšie realistické termíny

Povedal to priamo na futbalovom ihrisku v mestešku Karczew neďaleko Varšavy, v ktorom navštívil tréning tímu chlapcov.

“Až život ukáže, či je to realistický cieľ. S prihliadnutím na prvotné rozhodnutia, záväzky či deklarácie Medzinárodného olympijského výboru môžeme hovoriť o rokoch 2040 alebo 2044. Toto rozhodnutie venujem dnešným 10, 12, 15-ročným, že Poľsko sa bude formálne usilovať o organizáciu olympijských hier,” poznamenal.

Podľa Tuska sú roky 2040 či 2044 najbližšie realistické termíny s ohľadom na potrebné rozhodovacie procesy. Agentúra AP pripomenula, že poľský premiér spravil uvedené vyhlásenie po neúspešnom účinkovaní na OH 2024 v Paríži, na ktorých Poliaci získali iba jedno zlato.

Poriadne tvrdú konkurencia

Pre rok 2040 by mohli mať Poliaci poriadne tvrdú konkurenciu, keďže záujem už oficiálne potvrdili Nemci s Berlínom a uvažujú o tom aj Briti s Londýnom, Egypťania s Káhirou a novopostaveným a zatiaľ nepomenovaným hlavným mestom, či Španieli s Madridom.

Pod Eiffelovkou poľská výprava nazbierala dovedna 10 cenných kovov a v medailovom hodnotení krajín obsadila 42. priečku, čo je najhoršie účinkovanie krajiny na OH od roku 1956.

Poliaci sa v minulosti usilovali aj o organizáciu zimných olympijských hier. Čo sa týka vrcholných podujatí, v roku 2012 hostili futbalové majstrovstvá Európy spolu s Ukrajincami.

Viac k témam: Majstrovstvá Európy vo futbale, Olympijské hry, poľský premiér
Zdroj: SITA.sk – Poľsko zvažuje organizáciu olympijských hier, Tusk považuje za reálne roky 2040 či 2044 © SITA Všetky práva vyhradené.